Christian Olsen

Christian Olsen


Christian Olsen (1881-1968) var landmand på Torpelund ved Bregninge i NV-Sjælland. Desuden var han musiker                                      og indsamlede og optegnede mellem 5 og 6000 melodier og danse fra forskellige egne af landet. Et udvalg af melodierne udgav han 1923-28 i tre hæfter med titlen "Gamle danse fra Nordvestsjælland". Der er tale om ialt 227 melodier af hvilke en del går tilbage til midten af 1700-tallet.


Om Chr. Olsen selv har komponeret nogle af melodierne i hæfterne ved man ikke, men de Nordvestsjællandske melodier har han utvivlsomt lært af sin far og farfar. I familien var der spillemænd i lige linie fra tipoldefaderen til faderen, og også på moderens side var der musikere.

De tre hæfter 'Gamle danse fra Nordvestsjælland' er ikke i handel mere, man kan lånes på både Holbæk og Jyderup bibliotek, og kan dermed også skaffes hjem til biblioteker i hele landet.

Selve Christian Olsens meget store nodesamling opbevares hos Dansk Folkemindesamling og et udvalg af de håndskrevne originalnoder kan ses på nettet hos Dansk Folkemindesamling (åbner ny side/fane, men somme tider vanskeligt at åbne).

På hjemmesiden 'Odsherreds Sagn og Historier' (åbner ny side/fane) fortælles efter Chr. Olsen om livet i hjemmet under hans opvækst, krydret med tidstypiske og interessante fortællinger fra egnen.

En kort video hvor Chr. Olsen fortæller kan høres på spillemaend.dk (eksternt link, ny side).


tilbage til siden Gamle Spillemænd

I SPIL & DANS Vestsjælland mødes spillefolk og dansere, øvede såvel som uøvede, til samvær om dansk traditionel spillemandsmusik. Du kan deltage med dit instrument, lytte til musikken, danse og få motion.