P. M. Tolstoj Petersen

P. M. Tolstoj Petersen


Meget kan gå i glemmebogen gennem tiderne, men heldigvis glemmer papir ikke! Papir kan smides ud, brændes eller på anden måde forgå, men det er ikke tilfældet med denne nodebog fra Halskov ved Korsør.


Omkring århundredeskiftet 1900 - fra ca. 1899 til 1903 i hvert fald - boede der en spillemand, der spillede med andre i byen og han spillede til dans og nedskrev så i en periode noder fra de andres nodebog. Man kan se det er blevet til et par stykker mere eller mindre dagligt viser dateringen på mange af siderne i ovennævnte periode.


Spillemanden hed P. M. Petersen men købte dog navnet Tolstoj og kom så til at hedde P. M. Tolstoj - Petersen på et tidspunkt, for det hed han da han så igen skriver noder i en anden bog - i perioden 1919 - 1926, men nu bor han i København S. Der er en søn, der også laver en nodebog, hvor han er bosat i Valby i perioden ca. 1930 - 1945. Denne bog kan hentes her.

(4,4MB - i alt 43 sider).


Bøgerne er lånt til kopiering af barnebarnet Ove Tolstoj - Petersen, der i dag bor i Ølsted ved Frederiksværk.


Gunnar Petersen, Viskinge.   tilbage til siden Gamle Spillemænd

 


Side fra Tolstoj Petersens nodebog ca. 1900


Den scannede nodebog kan hentes her.

(ca. 7 MB - ialt 51 PDF-sider med 99 melodier )


I SPIL & DANS Vestsjælland mødes spillefolk og dansere, øvede såvel som uøvede, til samvær om dansk traditionel spillemandsmusik. Du kan deltage med dit instrument, lytte til musikken, danse og få motion.