Gyda Hougård-Jensen

Gyda Hougård-Jensen


Gyda Hougård var født på Sejerø i 1925 og boede der hele sit liv. Forældrene var husmænd og det blev også levebrødet for Gyda og hendes mand Anker.


Gyda begyndte at spille diatonisk harmonika allerede som 6-årig, som også hendes far og en ældre slægtning allerede gjorde. Af dem lærte hun en lang række traditionelle dansemelodier fra Sejerø, adskillige af dem kendes ikke andre steder i Danmark. Som 15-årig kom hun i lære hos bedstefaderens fætter Søren.

Der var en folkedanserforening på Sejerø og det var naturligt at Gyda trådte til med sin diatoniske harmonika når der skulle danses og undervises. Men der var ikke lejlighed til at spille ret mange af de gamle Sejerø-melodier der, og de begyndte at glide i baggrunden for Gyda som noget hun vel var den eneste der interesserede sig for.


I 1979 indtraf et vendepunkt. Helle Varming fra Albertslund Folkemusikhus var på koloni med en gruppe børn og traf Gyda under et besøg på øen. Hun blev så interesseret, at hun anskaffede sig en diatonisk harmonika, et helt ukendt instrument for hende på det tidspunkt.


Helle gjorde Albertslund Folkemusikhus opmærksom på den gamle musik Gyda havde i arv, og det blev til mange årlig weekendture til Sejerø med spil og dans. Helle blev Gydas lærling, besøgte hende og familien talrige gange og lærte stump for stump Gydas melodier og spillemåde. Gennem samspillet med Helle begyndte flere gamle næsten glemte Sejerø-melodier at dukke frem i Gydas erindring igen, og repertoiret og sikkerheden voksede både hos mester og lærling.


Gyda og Helle har siden haft lejlighed til at spille det gamle Sejerø-repertoire sammen ved adskillige baller rundt i landet, og på Sejerø naturligvis.


I 1997, ni år før Gydas død, udgav Gyda og Helle en bog om Sejerø-musikken, om deres samarbejde og om Gydas liv og miljø. Begge fortæller om deres oplevelser i processen og man får et ganske nært indblik i Gydas tilværelse og musik. Bogen indeholder noder til 43 af Gydas melodier og en CD med optagelser hvor Gyda spiller til dans, på mange optagelser sammen med Helle. Bogen og CD er virkelig værd at anbefale - se oplysninger nederst.


Her kan høres tre af Sejerø-melodierne spillet af Gyda og Helle, samt tilhørende noder:      link åbner ny side/fane  


Herunder kan høres fem lydklip af Gydas melodier spillet af Helle Varming og Peder Kjeldberg 4. dec. 2011, hvor de spillede musik efter afdøde Gyda Hougård-Jensen, Sejerø ved SD-arrangement


Sekstur - mp3 / 1,4 mb

Agnes polka - mp3 / 1,1 mb

Haralds firtur - mp3 / 2,2 mb

Den tredie rheinlænder - mp3 / 2,4 mb

Mors vals - mp3 / 0,9 mbTak for oplysninger og brug af noder og lyd til Helle Varming, V. Broby.


Facts om Gyda-bogen:

Titel: Jeg spiller bare væk

88 sider m. tekst, 43 noder, fotos og indlagt CD

Af Gyda Hougård Jensen og Helle Varming

Udg: Folkemusikcentret i Hogager, Folkekulturværkstedet Broby Gamle Skole. 1997.

ISBN 87-983936-5-0


Køb af bogen:

Se Helle Varmings tlf. og mail på hjemmesiden www.bgsbroby.dk/kontakt (ny side/fane)
tilbage til siden Gamle SpillemændMelodi titel

Optagelse

Node

Den første rheinlænder

Sekstur

Sørens Polka

I SPIL & DANS Vestsjælland mødes spillefolk og dansere, øvede såvel som uøvede, til samvær om dansk traditionel spillemandsmusik. Du kan deltage med dit instrument, lytte til musikken, danse og få motion.