Christian Olsen

 

Spil & Dans Vestsjælland

Christian Olsen

 

Christian Olsen (1881-1968) var landmand på Torpelund ved Bregninge i NV-Sjælland. Desuden var han musiker og indsamlede og optegnede mellem 5 og 6000 melodier og danse fra forskellige egne af landet. Et udvalg af melodierne udgav han 1923-28 i tre hæfter med titlen "Gamle danse fra Nordvestsjælland". Der er tale om ialt 227 melodier af hvilke en del går tilbage til midten af 1700-tallet.

 

Om Chr. Olsen selv har komponeret nogle af melodierne i hæfterne ved man ikke, men de Nordvestsjællandske melodier har han utvivlsomt lært af sin far og farfar. I familien var der spillemænd i lige linie fra tipoldefaderen til faderen, og også på moderens side var der musikere.

De tre hæfter 'Gamle danse fra Nordvestsjælland' er ikke i handel mere, man kan lånes på både Holbæk og Jyderup bibliotek, og kan dermed også skaffes hjem til biblioteker i hele landet.

Selve Christian Olsens meget store nodesamling opbevares hos Dansk Folkemindesamling og et udvalg af de håndskrevne originalnoder kan ses på nettet hos Dansk Folkemindesamling (åbner ny side/fane, men somme tider vanskeligt at åbne).

På hjemmesiden 'Odsherreds Sagn og Historier' (åbner ny side/fane) fortælles efter Chr. Olsen om livet i hjemmet under hans opvækst, krydret med tidstypiske og interessante fortællinger fra egnen.

En kort video hvor Chr. Olsen fortæller kan høres på spillemaend.dk (eksternt link, ny side).

 

I SPIL & DANS Vestsjælland mødes spillefolk og dansere, øvede såvel som uøvede, til samvær om dansk traditionel spillemandsmusik. Du kan deltage med dit instrument, lytte til musikken, danse og få motion.